Υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου

/Υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου
Υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου2023-11-24T16:31:12+02:00

Το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου, επίσης γνωστό ως ενδοαρθρικό κάταγμα, είναι ένας συνήθης ορθοπαιδικός τραυματισμός που αφορά τον αυχένα του μηριαίου οστού και τον αρθρικό θύλακα της άρθρωσης του ισχίου. Είναι ένα ενδοαρθρικό κάταγμα και προκύπτει συχνά από πτώσεις ή από ξαφνικές συμπιεστικές δυνάμεις που εφαρμόζονται στον αυχένα του μηριαίου οστού, οδηγώντας σε πόνο, δυσκαμψία και χωλότητα.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου

Τα υποκεφαλικά κατάγματα ισχίου πλήττουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, ιδίως γυναίκες, που πάσχουν από οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Παράγοντες που συμβάλλουν στα κατάγματα αυτά είναι οι εξής:

  • προβλήματα ισορροπίας
  • μυϊκή αδυναμία
  • διαταραχές της όρασης
  • νευρομυϊκές διαταραχές

Αυτά τα κατάγματα μπορεί να συμβούν λόγω μιας απλής πτώσης ή ακόμη και ενός μικρού τραύματος, οδηγώντας σε σημαντική ακινησία και έντονο πόνο με επίκεντρο την περιοχή του ισχίου. Αντίθετα, σε νεαρά άτομα, τραυματισμοί υψηλής ενέργειας, όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, μπορούν να προκαλέσουν υποκεφαλικά κατάγματα ισχίου.

Κλινική εικόνα

Ένα άτομο με υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:

  • Έντονος πόνος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, στο σημείο όπου ο μηρός ενώνεται με τη λεκάνη
  • Αδυναμία κίνησης και παραμονή σε ακινησία στο σημείο της πτώσης μέχρι να παρασχεθεί βοήθεια
  • Δυσκολία ή αδυναμία κίνησης του προσβεβλημένου κάτω άκρου
  • Ορατή παραμόρφωση του τραυματισμένου κάτω άκρου το οποίο εμφανίζεται συχνά κοντύτερο και στραμμένο προς τα έξω
  • Αδυναμία βάδισης

Διάγνωση

Η διάγνωση ενός υποκεφαλικού κατάγματος ισχίου περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιστορικού και κατανόηση του μηχανισμού κάκωσης
  • Κλινική αξιολόγηση της θέσης και της παραμόρφωσης του κάτω άκρου
  • Χρήση ακτινογραφιών ή προηγμένων απεικονιστικών τεχνικών, όπως είναι η αξονική τομογραφία, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του υποκεφαλικού κατάγματος και να διακριθεί από άλλους τύπους καταγμάτων ισχίου

Πώς αντιμετωπίζεται το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου;

Νέοι ασθενείς (κάτω των 60 ετών)

Για τους νέους ασθενείς, η χειρουργική επέμβαση είναι η οστεοσύνθεση, κατά την οποία η κεφαλή του κατάγματος ευθυγραμμίζεται και στερεώνεται με τρεις αυλακωτές βίδες μέσω μιας μικρής τομής. Αν και η τεχνική αυτή διατηρεί τη φυσική κεφαλή, απαιτεί περιορισμένη φόρτιση του χειρουργημένου μέλους για περίπου έξι εβδομάδες και ενέχει τον κίνδυνο νέκρωσης της κεφαλής.

Ηλικιωμένοι ασθενείς

Σε ηλικιωμένους ασθενείς, εφαρμόχεται ημιαρθροπλαστική ισχίου. Σε ασθενείς με προϋπάρχουσα αρθρίτιδα ισχίου, εφαρμόζεται ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η ημιαρθροπλαστική περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός στειλεού στο μηριαίο οστό και μιας διπλής κεφαλής μέσα στην κοτύλη. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθιστά ολόκληρη την άρθρωση με ένα μηριαίο στέλεχος με κεφαλή και μια πρόθεση στην κοτύλη.

Μεταχειρουργική επέμβαση και ανάρρωση

Η περίοδος ανάρρωσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος του ισχίου και τη χειρουργική διαδικασία. Τα υποκεφαλικά κατάγματα που αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική έχουν συνήθως συντομότερους χρόνους ανάρρωσης. Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως 2 ημέρες και η ανάρρωση επιτυγχάνεται μέσα σε ένα μήνα. Οι ασθενείς με εκτεταμένο ιατρικό ιστορικό ενδέχεται να χρειαστούν παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο για τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους. Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως την κινητοποίηση για την πρόληψη επιπλοκών όπως είναι η θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή.

Το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου αποτελεί σημαντικό τραυματισμό, ιδίως στον γηράσκοντα πληθυσμό. Η έγκαιρη διάγνωση, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία και τη συνολική υγεία του ασθενούς, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γεώργιος Κόλλιας είναι άρτια εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση προβλημάτων του ισχίου, με εξειδίκευση στην αρθροπλαστική ισχίου. Επικοινωνήστε μαζί του, για μια άμεση και αποτελεσματική λύση στο δικό σας πρόβλημα.

Η αιμάτωση της μηριαίας κεφαλής παρακολουθείται τακτικά μετεγχειρητικά, σε περιπτωσεις οστεοσύνθεσης (κοχλίωσης) καταγμάτων. Μετά το 6μηνο έχουμε σταδιακά ενδείξεις αιμάτωσης της κεφαλής, όσο το κάταγμα παραμένει πωρωμένο και η μηριαία κεφαλή δεν παρουσιάζει αλλοιώσεις στον απεικονιστικό έλεγχο.

Η αποκατάσταση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος και το είδος της επέμβασης. Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ημιαρθροπλαστική και ολική αρθροπλαστική ισχίου επιτυγχάνουν ταχύτερα την πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους σε σχέση με ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε κοχλίωση.

Η ημιαρθροπλαστική ισχίου εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ασθενών άνω των 65 ετών. Σε ασθενείς μεταξύ 65-75 ετών με συνοδό οστεοαρθρίτιδα ισχίου στο πάσχον ισχίο, εφαρμόζουμε απευθείας ολική αρθροπλαστική.