Θυλακίτιδα

/Θυλακίτιδα
Θυλακίτιδα2023-07-17T14:41:09+03:00

Η θυλακίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή και τον ερεθισμό των ορογόνων θυλάκων. Οι ορογόνοι θύλακες είναι σάκοι γεμάτοι υγρό πέριξ των αρθρώσεων και λειτουργούν ως προστατευτικό μαξιλάρι κατά τη διάρκεια της κίνησης. Μπορεί να εντοπιστούν δίπλα στις εξής δομές:

  • Οστά
  • Μύες
  • Τένοντες
  • Συνδέσμους

Αν και η συχνότητα εμφάνισης θυλακίτιδας είναι παρόμοια και στα δύο φύλα, ορισμένοι τύποι μπορεί να διαφέρουν με βάση παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο. Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε θυλακίτιδα στο γόνατο και το ισχίο, ενώ οι άνδρες τείνουν να αναπτύσσουν θυλακίτιδα στον αγκώνα λόγω επαγγελματικών απαιτήσεων που περιλαμβάνουν χειρωνακτική εργασία, όπως η μηχανική, η ξυλουργική ή οι υδραυλικές εργασίες.

Τύποι θυλακίτιδας

Η θυλακίτιδα εμφανίζεται συνήθως στις εξής  περιοχές:

  1. Ισχίο (θυλακίτιδα τροχαντήρα)
  2. Γόνατο (θυλακίτιδα επιγονατίδας)
  3. Αγκώνας (θυλακίτιδα ωλεκράνου)
  4. Ώμος (θυλακίτιδα ακρωμίου)
  5. Πτέρνα (θυλακίτιδα αχιλλείου)

Από τι προκαλείται η θυλακίτιδα;

Η θυλακίτιδα προκαλείται κυρίως από τον ερεθισμό των θυλάκων και τη συσσώρευση υγρού εντός αυτών. Οι θύλακες είναι λεπτοί σάκοι που περιβάλλουν τις αρθρώσεις και παρέχουν προστασία από την τριβή μεταξύ των οστών και των γύρω μαλακών ιστών, όπως το δέρμα, οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες. Η υπερβολική χρήση ή πίεση των αρθρώσεων, ο τραυματισμός, η λοίμωξη και υποκείμενες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα ,η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορούν να οδηγήσουν σε θυλακίτιδα.

Θυλακίτιδα: Τι συμπτώματα παρουσιάζει και πώς τίθεται η διάγνωση;

Τα συμπτώματα και η διάγνωση της θυλακίτιδας είναι κοινά σε όλες τις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, οίδημα και ευαισθησία στην πάσχουσα άρθρωση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η φλεγμονή και το οίδημα είναι έκδηλα, καθιστώντας τη διάγνωσή τους σχετικά εύκολη. Ένας έμπειρος Ορθοπαιδικός θα εξετάσει άλλες πιθανές αιτίες προβλημάτων στις αρθρώσεις, όπως αρθρίτιδα, τενοντίτιδα, ρήξη τένοντα ή συνδέσμου κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης και θα καταλήξει στην οριστική διάγνωση.

Θεραπεία και πρόληψη

Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της χρόνιας θυλακίτιδας. Η ανάπαυση της άρθρωσης είναι απαραίτητη, συχνά σε συνδυασμό με μέτρα για τη μείωση του οιδήματος, όπως:

  • χρήση ΜΣΑΦ (μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων)
  • εφαρμογή παγοθεραπείας
  • ανύψωση της άρθρωσης
  • περιτύλιξη με ελαστικό επίδεσμο για συμπίεση

Σε περιπτώσεις εμμένουσας θυλακίτιδας, ορθοπαιδικός  μπορεί να πραγματοποιήσει αναρρόφηση του θύλακα, χρησιμοποιώντας βελόνα και σύριγγα για την απομάκρυνση του υγρού και την ανακούφιση του ασθενούς. Οι  ενέσεις κορτικοστεροειδών  συχνά είναι αποτελεσματικές. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι σπάνια και συχνά αποτελεί την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος , όταν αυτό χρονίζει και υποτροπιάζει συχνά.

Η πρόληψη της θυλακίτιδας περιλαμβάνει τη σταδιακή ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων γύρω από τις αρθρώσεις, την εκτέλεση κατάλληλων διατάσεων και τη λήψη τακτικών διαλειμμάτων από επαναλαμβανόμενες κινήσεις που μπορεί να ερεθίσουν τον θύλακα. Καλό είναι να αποφεύγονται οι παρατεταμένες περίοδοι πίεσης του αγκώνα ή το γονάτισμα. Εάν είναι αναπόφευκτο, η χρήση προστατευτικών αξεσουάρ, όπως ενισχυμένα μαξιλάρια ή επιγονατίδες, μπορεί να είναι ευεργετική. Η χρήση άνετων υποδημάτων με χαμηλό τακούνι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της θυλακίτιδας στα πόδια.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε άμεσα με τον άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο Χειρουργό- Ορθοπαιδικό Δρ. Γεώργιο Κόλλια.