Η τενοντίτιδα αντίχειρα, γνωστή και ως τενοντίτιδα de Quervain, είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή και σημαντικό πόνο στη ραχιαία επιφάνεια του αντίχειρα.
Οι προσβεβλημένοι τένοντες του αντίχειρα είναι ο βραχύς εκτείνοντας και ο μακρός απαγωγός.
Η τενοντίτιδα του αντίχειρα προκαλείται από υπερβολική χρήση και παγίδευση των εκτεινόντων τενόντων του αντίχειρα, καθώς αυτοί περνούν μέσα από ένα στενό τούνελ (έλυτρο) και παράγεται τριβή μεταξύ τους αλλά και με την στυλοειδή απόφυση της κερκίδας.
Από τι προκαλείται η τενοντίτιδα αντίχειρα;
Η τενοντίτιδα αντίχειρα μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική χρήση του αντίχειρα σε επίπονες χειρωνακτικές εργασίες ή από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες του αντίχειρα και του καρπού, όπως είναι η χρήση υπολογιστή.
Οι γυναίκες μέσης ηλικίας, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη τενοντίτιδας αντίχειρα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του αντίχειρα;
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας αντίχειρα περιλαμβάνουν:
- έντονο πόνο
- ευαισθησία του καρπού κατά μήκος της πλευράς του αντίχειρα
Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως:
- Κατά την κίνηση του αντίχειρα
- Στο σχηματισμό γροθιάς
- Κατά την περιστροφή του καρπού
Ο νυχτερινός πόνος είναι επίσης συχνός, προκαλώντας συχνά διαταραχές στον ύπνο του ασθενούς. Με την πάροδο του χρόνου, οι λεπτές κινήσεις του χεριού γίνονται δύσκολα και το εύρος κίνησης του αντίχειρα μειώνεται σταδιακά.
Διάγνωση
Για τη διάγνωση της τενοντίτιδας του αντίχειρα, ο ασθενής θα πρέπει να ζητήσει αξιολόγηση και θεραπεία από έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό.
Ο γιατρός θα λάβει λεπτομερές ιστορικό και θα πραγματοποιήσει προσεκτική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων ειδικών κλινικών δοκιμασιών στο χέρι και τον καρπό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να αξιολογήσει τα επίπεδα φλεγμονής και να αποκλείσει άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει:
- Ακτινογραφία
- Υπερηχογράφημα
- Μαγνητική τομογραφία
Η ακριβής διάγνωση απαιτεί εμπειρία για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας.
Πώς αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα αντίχειρα;
Οι στόχοι της θεραπείας της τενοντίτιδας αντίχειρα είναι:
- Μείωση της φλεγμονής
- Διατήρηση της κίνησης του αντίχειρα
- Πρόληψη της υποτροπής
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία είναι αποτελεσματική, με τα συμπτώματα να υποχωρούν συνήθως εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων.
Οι συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:
- Τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων για την ανακούφιση από τον πόνο
- Ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στο έλυτρο του τένοντα για τη μείωση της φλεγμονής
- Χρήση νάρθηκα ακινητοποίησης του καρπού και του αντίχειρα, ιδίως τη νύχτα, για να ξεκουράζονται οι τένοντες
- Εφαρμογή παγοθεραπείας
- Φυσικοθεραπεία για την ανακούφιση του πόνου και την ύφεση της φλεγμονής
Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση;
Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με τη συντηρητική θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει μια μικρή τομή μέσω της οποίας ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός αποσυμπιέζει τους πάσχοντες τένοντες. Είναι σύνηθες να διαπιστώνονται ανατομικές παραλλαγές, κατά τις οποίες υπάρχουν περισσότεροι από τους συνήθεις δύο τένοντες, γεγονός που προδιαθέτει σε μεγαλύτερο ερεθισμό των τενόντων και ανάπτυξη τενοντίτιδας. Η χειρουργική επέμβαση αποσκοπεί στην αφαίρεση του φλεγμαίνοντος ελύτρου των τενόντων και στην αποκατάσταση της ομαλής και ανώδυνης κίνησης των τενόντων.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, τοποθετείται νάρθηκας και συνιστάται στον ασθενή αποφόρτιση- ξεκούραση του αντίχειρα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Η τομή είναι ελάχιστη και αισθητικά δυσδιάκριτη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τενοντίτιδα αντίχειρα, επικοινωνήστεάμεσα με τον άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο στην αντιμετώπιση παθήσεων του άνω άκρου, Χειρουργό- Ορθοπαιδικό Δρ. Γεώργιο Κόλλια.