Ο πόνος στον ώμο είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στους αθλητές του τένις, είτε πρόκειται για επαγγελματίες, είτε για ερασιτέχνες. Το άθλημα απαιτεί επαναλαμβανόμενα δυνατά χτυπήματα τα οποία , ανεξαρτήτως ηλικίας, επιβαρύνουν σημαντικά την άρθρωση του ώμου.
Γιατί το τένις προκαλεί πόνο στον ώμο;
Ο βασικότερος λόγος που οι αθλητές του τένις έχουν πόνο στον ώμο είναι η ανατομία της ίδιας της άρθρωσης. Οι μύες που περιβάλλουν τον ώμο είναι σχετικά αδύναμοι και μικροί, και επομένως είναι ευάλωτοι στις δυνατές και εκρηκτικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις που απαιτεί το τένις. Επίσης, το εύρος των κινήσεων του ώμου κατά τη διάρκεια του αθλήματος είναι τόσο μεγάλο με αποτέλεσμα, οι σύνδεσμοι της άρθρωσης να υφίστανται μεγάλη καταπόνηση, προκειμένου να παρέχουν την απαιτούμενη σταθερότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις συνεχείς μικροκακώσεις των σταθεροποιητικών δομών του ώμου (σύνδεσμοι, επιχείλιος χόνδρος, τένοντες), γεγονός που εκδηλώνεται κλινικά με πόνο.
Πως προλαμβάνουμε τον πόνο στον ώμο;
Η καθοδήγηση -ακόμα και σε προχωρημένο επίπεδο- από κάποιο προπονητή κρίνεται απαραίτητη.
Η καλύτερη πρόληψη στον πόνο του ώμου είναι αρχικά η καλή προθέρμανση. Το δεύτερο που χρειάζεται να βελτιώσει ένας αθλητής είναι η τεχνική του. Με τις κατάλληλες ασκήσεις, οι κινήσεις του τενίστα γίνονται συνεχώς πιο σωστές με βάση την ανατομία και τη λειτουργία της ωμικής ζώνης, δεν επιβαρύνουν τους συνδέσμους της άρθρωσης και αξιοποιούν το μέγιστο της δύναμης των μυών του ώμου, χωρίς να τους καταπονούν. Το τρίτο στοιχείο που πρέπει να εξετάζει όποια/όποιος θέλει να προσέξει τον ώμο του στο τένις είναι το βάρος και το μέγεθος της ρακέτας. Και σε αυτή την επιλογή, βασικό ρόλο παίζει η συμβολή του προπονητή ή του ειδήμονα πωλητή. Τέλος, ένας ακόμη τρόπος πρόληψης είναι η καλή αποθεραπεία μετά την προπόνηση/αγώνα. Το βήμα αυτό παραλείπεται πολύ συχνά από ένα μεγάλο ποσοστό αθλητών, παρόλα αυτά συνίσταται ως πλέον σημαντικό.
Πως αντιμετωπίζουμε τον πόνο στον ώμο;
Η θεραπεία των συμπτωμάτων στον ώμο πρέπει πάντα να είναι εξατομικευμένη προς τον κάθε αθλητή. Κάποιοι τραυματισμοί αντιμετωπίζονται καλύτερα με την εξωτερική εφαρμογή θερμαντικών μέσων ή σε άλλες περιπτώσεις με χρήση ψυχρών επιθεμάτων. Τα κοινά παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη είναι ακόμη ένας τρόπος να βοηθήσουμε στην ανακούφιση μιας ήπιας φλεγμονής στον ώμο. Σε άλλη περίπτωση, η φυσικοθεραπεία και η χρήση θεραπευτικών υπερήχων μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τον ασθενή. Σε αυτή τη διαδικασία, ο φυσικοθεραπευτής θερμαίνει εσωτερικά την περιοχή της ωμικής ζώνης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς του ώμου και διεγείρει τη διαδικασία αποκατάστασής τους. Και φυσικά συνίσταται η αποχή κάποιων ημερών από το άθλημα για να μπορέσει το σώμα να θεραπευτεί. Στην περίπτωση όμως που το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, χρόνιο ή ανθεκτικό στα ανωτέρω θεραπευτικά μέτρα, τότε η συμβολή ειδικού ιατρού είναι απαραίτητη.
Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο του ορθοπαιδικού κ.Κόλλια: Πόνος στον Ώμο: Που οφείλεται;
Εάν νιώθετε ενόχληση και πόνο στον ώμο, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό και αθλητίατρο Γεώργιο Κόλλια για ορθή διάγνωση και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.