Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι μία συχνή αιτία πόνου στην άρθρωση του ώμου, ιδίως κατά τη διάρκεια στροφικών κινήσεων και ανύψωσης του άνω άκρου. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από πρόσκρουση των τενόντων του ώμου στο ακρώμιο, το οποίο είναι μια οστική προεξοχή της ωμοπλάτης που καλύπτει τους τένοντες του ώμου και την κεφαλή του βραχίονα. Αυτή η μηχανική αλληλεπίδραση οδηγεί σε τριβή των τενόντων, σε φλεγμονή, ακόμα και σε ρήξη.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο διαδεδομένο μυοσκελετικό πρόβλημα μετά την οσφυαλγία, με τον επιπολασμό να ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Περίπου ένας στους δύο ενήλικες ηλικίας 55-64 ετών εμφανίζει χρόνιο σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου. Επιπλέον, το 23% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο εμφανίζουν επίσης χρόνια συμπτώματα.
Συνήθως, η πλειονότητα των προσβεβλημένων ατόμων εμπίπτει στην ηλικιακή ομάδα 45-65 ετών, κυρίως λόγω της φυσικής εκφύλισης της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και των υποκείμενων τενόντων του ώμου. Παρ’ όλα αυτά, η εμφάνιση σε νεότερες ηλικιακές ομάδες δεν είναι ασυνήθιστη και συχνά αποδίδεται στην κακή στάση του σώματος , στον καθιστικό τρόπο ζωής και σε κακή τεχνική κατά την εκτέλεση ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Παθολογίες που σχετίζονται με το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου
Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου περιλαμβάνει ένα φάσμα παθολογιών εντός του υπακρωμιακού χώρου, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- Ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου
- Τενοντίτιδα ώμου
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Υπακρωμιακή θυλακίτιδα
Αίτια πρόκλησης
Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου πρόσκρουσης στον ώμο, που περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη στένωση του υπακρωμιακού χώρου. Βασικά αίτια είναι τα εξής:
- επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί σε αθλήματα που δίνουν έμφαση στην υπερέκταση του ώμου
- ανατομικές παραλλαγές του ακρωμίου (κυρτό ακρώμιο)
- κακή στάση του σώματος που οδηγεί σε δυσκινησία της ωμοπλάτης
- μυϊκή αδυναμία των μυών του στροφικού πετάλου
- εκφυλιστικές αλλοιώσεις όπως η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
- αυξημένη ηλικία, ιδίως άνω των 60 ετών
Συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου
Τα συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου περιλαμβάνουν:
- πόνο κατά τις κινήσεις του βραχίονα, ιδίως κατά την ανύψωση και τις στροφές
- πόνο στο μπροστινό και στο πλαϊνό μέρος του βραχίονα
- πόνο κατά τη διάρκεια της νύκτας που επηρεάζει τον ύπνο
- πόνο που ακτινοβολεί στην ωμοπλάτη
Τα συμπτώματα αυτά συχνά κλιμακώνονται σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Το σύνδρομο συχνά εξελίσσεται σε τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου ή ακόμα και σε ρήξη.
Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου: Διαγνώση
Η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης στον ώμο περιλαμβάνει έναν συνδυασμό κλινικής εξέτασης και διαγνωστικών εξετάσεων. Ο Ορθοπαιδικός χρησιμοποιεί κλινικές δοκιμασίες με τις οποίες αναδεικνύεται η πρόσκρουση του στροφικού πετάλου και η αντίστοιχη μυική αδυναμία. Οι ακτινογραφίες παρέχουν εικόνα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και της μορφολογίας του ακρωμίου και η μαγνητική τομογραφία βοηθά στη λεπτομερή διάγνωση της εκφύλισης και της ακεραιότητας των τενόντων του ώμου.
Θεραπευτικές προσεγγίσεις
Στα αρχικά στάδια, η συντηρητική θεραπεία αποτελεί την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου. Αυτή περιλαμβάνει:
- χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- έγχυση υαλουρονικού ή πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια
- φυσικοθεραπεία
- τροποποίηση δραστηριοτήτων
Εάν τα συντηρητικά μέτρα αποδειχθούν αναποτελεσματικά μετά από τρεις μήνες, προτείνεται η χειρουργική θεραπεία με αρθροσκόπηση ώμου, μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας . Με την αρθροσκόπηση, ο ορθοπαιδικός χειρουργός καθαρίζει τους φλεγμονώδεις ιστούς, αυξάνει το χώρο μεταξύ του ακρωμίου και των τενόντων του στροφικού πετάλου και αποκαθιστά οποιαδήποτε βλάβη διαπιστώσει.
Ο Χειρούργος Ορθοπαιδικός Γεώργιος Κόλλιας είναι άρτια εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου με μετεκπαίδευση στη Χειρουργική του ώμου. Επικοινωνήστε μαζί του, για μια άμεση και αποτελεσματική λύση στο δικό σας πρόβλημα.