Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

//Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός του γόνατος που προκαλείται από απότομη στροφή και γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης του γόνατος. Η γνώση των συμπτωμάτων της ρήξης πρόσθιου χιαστού μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τον τραυματισμό και να αποτρέψετε περαιτέρω ενδοαρθρικές βλάβες του γόνατος.

 

Συμπτώματα ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Κατά τον τραυματισμό της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος «κλικ». Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα και περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένο εύρος κίνησης στο γόνατο
  • Οίδημα (πρήξιμο)
  • Πόνος και ευαισθησία κατά μήκος της άρθρωσης
  • Αστάθεια κατά τη βάδιση, κυρίως στις στροφές και στην αλλαγή κατεύθυνσης

 

Τι προκαλεί τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Ο τραυματισμός συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων που μπορούν να ασκήσουν έντονη πίεση στο γόνατο. Αυτό περιλαμβάνει κινήσεις όπως:

  • Απότομες στροφικές κινήσεις
  • Ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης
  • Ανώμαλη προσγείωση

Αποτελεί κατά κύριο λόγο μία “ανέπαφη” κάκωση (non-contact injury), κατά την οποία ο ασθενής την ώρα του τραυματισμού έχει την αίσθηση ότι η κνήμη του παραμένει σταθερή στο έδαφος και ο μηρός του στρέφεται απότομα προς τα έξω.

Επίσης, η ρήξη πρόσθιου χιαστού μπορεί να είναι αποτέλεσμα πτώσης, άμεσης πλήξης ή τροχαίου ατυχήματος.

 

Η διάγνωση στη ρήξη χιαστού συνδέσμου

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού με έναν ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό. Το ιστορικό και ο μηχανισμός κάκωσης μαρτυρούν τη διάγνωση. Θα πραγματοποιηθεί άμεσα μια κλινική εξέταση προκειμένου να προσδιοριστεί η σοβαρότητα του τραυματισμού και τυχόν συνοδές βλαβες του γόνατος. Η κλινική εξέταση συμπληρώνεται με τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία) για να εκτιμηθεί το μέγεθος της κάκωσης.

 

Ποια είναι η θεραπεία για τη ρήξη χιαστού συνδέσμου

Η θεραπεία της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου σε νέους και δραστήριους ασθενείς είναι κατά βάση χειρουργική. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας την ελάχιστα επεμβατική τεχνική της αρθροσκόπησης γόνατος. Ειδικά χειρουργικά εργαλεία και μία κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, εισάγονται μέσω μικρών τομών στην άρθρωση του γόνατος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός ορθοπαιδικός θα αφαιρέσει τον κατεστραμμένο σύνδεσμο και θα τον αντικαταστήσει με ένα τενόντιο μόσχευμα που θα αποτελέσει το “νέο” πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Η επέμβαη αυτή ονομάζεται συνδεσμοπλαστική.

Το μόσχευμα που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι:

  • αυτομόσχευμα : τένοντες από μη πάσχουσα περιοχή του γόνατος του ασθενούς (οπίσθιοι μηριαίοι, επιγονατιδικός, τερακέφαλος)
  • αλλομόσχευμα: τένοντες από τράπεζα μοσχευμάτων
  • συνθετικό

Η επιλογή του μοσχεύματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πχ σοβαρότητα της κάκωσης, συνοδές συνδεσμικές κακώσεις, άθλημα στο οποίο συμμετέχει ο ασθενής, παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις στο πάσχον γόνατο, προσωπική προτίμηση του ορθοπαιδικού χειρουργού.

 

Η αποκατάσταση μετά την αρθροσκόπηση γόνατος

Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Ο γιατρός θα σας συστήσει φυσιοθεραπεία για να ανακτήσει η άρθρωση το πλήρες εύρος κίνησης, τη δύναμη και τη σταθερότητα του φυσιολογικού γόνατος.

Η επιστροφή στον αθλητισμό μετά από συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και πραγματοποιείται μετά από σταδιακές αξιολογήσεις της προόδου της αποθεραπείας του χειρουργημένου γόνατος.

 

Η κατανόηση του μηχανισμού της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη αυτού του τραυματισμού. Η προσεκτική προθέρμανση και η ένταξη ασκήσεων ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης του γόνατος στην καθημερινή προπόνηση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρήξης πρόσθιου χιαστού στους αθλητές.

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπισης της ρήξης πρόσθιου χιαστού καλέστε τον πιστοποιημένο αθλητίατρο – χειρουργό ορθοπαιδικό Γεώργιο Κόλλια.

2022-01-10T19:28:31+02:006 Ιουλίου, 2021|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση