Το κάταγμα ισχίου αποτελεί μια πολύ συχνή ορθοπαιδική κάκωση. Παρατηρείται συχνότερα σε άτομα άνω των 65 ετών, λόγω του αυξημένου κινδύνου πτώσεων και της εξασθένησης των οστών τους. Παρόλα αυτά ενδέχεται να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα έπειτα από έναν έντονο τραυματισμό.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο, δυσκολία στην ορθοστασία ή στη βάδιση, αδυναμία φόρτισης του πάσχοντος σκέλους, πρήξιμο, μώλωπες και χωλότητα. Τα κατάγματα ισχίου απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα και συνήθως αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ή την αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ένα κάταγμα ισχίου;
Τα συμπτώματα ενός κατάγματος ισχίου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Συχνά συμπτώματα είναι:
- Έντονος πόνος στην περιοχή του ισχίου ή της βουβωνικής χώρας, ιδίως κατά την φόρτιση του πάσχοντος ποδιού
- Αδυναμία ορθοστασίας ή βάδισης στο πάσχον πόδι
- Πρήξιμο
- Μώλωπες
- Ευαισθησία γύρω από το ισχίο ή το μηρό
- Περιορισμένο εύρος κίνησης στην άρθρωση του ισχίου
- Ανισοσκελία
- Στροφή του πάσχοντος κάτω άκρου προς τα έξω
- Αδυναμία κίνησης του πάσχοντος ποδιού ή ανύψωσής του από το έδαφος
- Αίσθηση τριξίματος στην άρθρωση του ισχίου
Αίτια κατάγματος ισχίου
Τα κατάγματα του ισχίου στους νέους οφείλονται σε κακώσεις μεγάλης βίας (πχ τροχαίο ατύχημα) και στους μεγαλύτερους ηλικιακά οφείλονται κυρίως σε οστεοπόρωση. Με την πάροδο του χρόνου, τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάγματος στο ισχίο, ακόμα και με κινήσεις-κακώσεις χαμηλής βίας (πχ απότομη στροφή κατά τη βάδιση, πτώση εξ ιδίου ύψους).
Κάταγμα ισχίου: Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση ενός κατάγματος στο ισχίο γίνεται μέσω ακτινογραφίας. Φυσικά, πρέπει να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση, συζήτηση σχετικά με το ιστορικό του ασθενούς, των συμπτωμάτων ή τον τρόπο που τυχόν προκλήθηκε ο τραυματισμός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να κριθούν απαραίτητες συμπληρωματικές απεικονιστικές εξετάσεις όπως:
- Αξονική τομογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
- Σπινθηρογράφημα οστών
Κάταγμα ισχίου – Αντιμετώπιση
Η θεραπεία εκλογής για το κάταγμα ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση.
Η συντηρητική θεραπεία επιλέγεται σπάνια, σε ασθενείς με απερεκτόπιστα κατάγματα και σε ασθενείς με πολύ βαριές συνοδές παθήσεις.
Σε γενικές γραμμές, είναι αποδεδειγμένο πως, η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος ισχίου παρουσιάζει καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα καθώς επίσης και μικρότερο ποσοστό επιπλοκών.
Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο μακροχρόνιος κλινοστατισμός.
Σε ένα ποσοστό ασθενών μέσης ηλικίας, κρίνεται απαραίτητη η αρθροπλαστική ισχίου. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται οστεοσύνθεση (ανάταξη και σταθεροποίηση του κατάγματος) ή ημιαρθροπλαστική ισχίου.
Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από ένα κάταγμα ισχίου ποικίλλει, βάσει της σοβαρότητας του κατάγματος, της ηλικίας και της γενικής κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως μήνες.
Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γεώργιος Κόλλιας είναι άρτια εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση προβλημάτων του ισχίου, με εξειδίκευση στην αρθροπλαστική ισχίου. Επικοινωνήστε μαζί του, για μια άμεση και αποτελεσματική λύση στο δικό σας πρόβλημα.