Αστάθεια ώμου

/Αστάθεια ώμου
Αστάθεια ώμου2023-07-20T10:15:38+03:00

Αστάθεια Ώμου

Σε καθημερινή βάση, η άρθρωση του ώμου πραγματοποιεί ένα τεράστιο εύρος κινήσεων. Ωστόσο, η μεγάλη ελευθερία κινήσεων του ώμου γίνεται εις βάρος της σταθερότητας της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά επεισόδια αστάθειας.

 

Τι ονομάζουμε όμως αστάθεια ώμου;

 Με τον όρο «αστάθεια του ώμου», αναφερόμαστε στην κατάσταση κατά την οποία ο ώμος έχει χάσει τη σταθερότητά του και  έτσι εξαρθρώνεται, δηλαδή, η κεφαλή του βραχιονίου κινείται πέρα από τα φυσιολογικά όρια της άρθρωσης .

Η αστάθεια του ώμου διακρίνεται σε τραυματική και σε μη τραυματική.

Στην τραυματική αστάθεια, συμβαίνει πάντα μία έντονη κάκωση στον ώμο , καταστρέφονται οι σύνδεσμοι της άρθρωσης και παρατηρείται  το χαρακτηριστικό οξύ τραυματικό εξάρθρημα (εξάρθρημα γληνοβραχιόνιας άρθρωσης). Το εξάρθρημα μπορεί να είναι πρόσθιο, οπίσθιο ή κατώτερο, ανάλογα με την κατεύθυνση εξόδου της κεφαλής του βραχιονίου.

Η πιο συνηθισμένη μορφή τραυματικής αστάθειας ώμου είναι η πρόσθια, καθώς ο αρθρικός θύλακος στη θέση αυτή είναι σχετικά πιο αδύναμος.

Στην ατραυματική αστάθεια, η κεφαλή του βραχιονίου εξαρθρώνεται με απλές καθημερινές κινήσεις, χωρίς να ασκείται υψηλή βία στην άρθρωση. Συνήθως, η ατραυματική αστάθεια παρατηρείται και στους δύο ώμους , οφείλεται σε γενικότερη χαλαρότητα των αρθρώσεων του ασθενούς και το εξάρθρημα συμβαίνει  προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, οπότε κάνουμε λόγο για αστάθεια πολλαπλών κατευθύνσεων.

Η χρόνια αστάθεια σχετίζεται με πολλαπλά επεισόδια εξαρθρημάτων. Αυτά περιορίζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του ώμου και οδηγούν σε πρώιμη φθορά της άρθρωσης.

Η μεγάλη ελευθερία κινήσεων του ώμου συνδέεται αναπόφευκτα με  την μειωμένη σταθερότητα της άρθρωσης. Το φυσιολογικό εύρος κίνησης  ποικίλει  καθώς,  μερικά άτομα εμφανίζουν χαλαρές αρθρώσεις και συνδέσμους παρότι δεν έχουν αστάθεια ώμου ενώ άλλοι έχουν σχετικά σφιχτούς συνδέσμους και εμφανίζουν λιγότερη κινητικότητα της άρθρωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματά της αστάθειας ώμου;

Από την στιγμή που ασκείται αρκετή δύναμη στον ώμο και παρατηρείται εξάρθρημα, παρατηρούνται ένας ή περισσότεροι τραυματισμοί στους συνδέσμους, στον αρθρικό χόνδρο και  στον επιχείλιο χόνδρο του ώμου.

Η τραυματική αστάθεια του ώμου (εξάρθρημα) οδηγεί σε έντονο πόνο και δυσκαμψία της άρθρωσης.

Σε περιπτώσεις χρόνιας αστάθειας,  ο πόνος είναι πιο ήπιος και υπάρχει μία διάχυτη  δυσφορία στην περιοχή, η οποία δυσχεραίνει συγκεκριμένες  κινήσεις του ώμου. Αυτό οδηγεί τον ασθενή στον φόβο της ενασχόλησης με αθλητικές δραστηριότητες ή γενικότερα με καθημερινές ασκήσεις που απαιτούν τη συμμετοχή του ώμου.

 

Αστάθεια ώμου – Πότε πρέπει να γίνει η διάγνωση;

 Η διάγνωση της αστάθειας γίνεται αποκλειστικά κλινικά, με βάση το ιστορικό και τη λεπτομερή εξέταση του ασθενούς .

Ο απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία, αναδεικνύει  τη σοβαρότητα των συνδεσμικών κακώσεων που  συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εξαρθρήματος.

 

Ποια είναι η θεραπεία για την αντιμετώπιση της αστάθειας ώμου;

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της αστάθειας ώμου χωρίζεται σε δύο βασικούς άξονες.

Η τραυματική αστάθεια αντιμετωπίζεται κατά βάση χειρουργικά-επεμβατικά.

Ιδιαίτερα σε νεαρούς ασθενείς, υπάρχει απόλυτη ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης από το πρώτο κιόλας επεισόδιο εξαρθρήματος, προκειμένου να διορθωθούν οι συνδεσμικές βλάβες του ώμου και να αποτραπούν μελλοντικά εξαρθρήματα.

Με τον τρόπο αυτό, αποτρέπεται η εγκατάσταση χρόνιας αστάθειας και η εξέλιξή της σε αρθρίτιδα του ώμου.  Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπίζεται το πρώτο εξάρθρημα, τόσο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για υποτροπή και εμφάνιση δευτέρου, τρίτου κοκ.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της τραυματικής αστάθεια του ώμου γίνεται αρθροσκοπικά. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ώμου, ο ορθοπαιδικός χειρουργός ελέγχει την ακεραιότητα των συνδέσμων και των υπόλοιπων σταθεροποιητικών δομών του ώμου, καταγράφει τις βλάβες και τις αποκαθιστά στην ανατομική τους θέση.

Η ατραυματική αστάθεια αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα συντηρητικά, με εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης και θεραπευτικής άσκησης.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον ώμο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Γεώργιο Κόλλια. Ο Ιατρός, χάρη στην εμπειρία του, θα εντοπίσει την αιτία του προβλήματός σας και θα προχωρήσει στην εξατομικευμένη θεραπεία του.

  • Τραυματική αστάθεια, η οποία επέρχεται μετά από κάποιον έντονο τραυματισμό
  • Ατραυματική αστάθεια, η οποία μπορεί να προκληθεί ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν ασκείται υψηλή βία στην άρθρωση και μπορεί να προκύψει μέσω καθημερινών κινήσεων
  • Χρόνια αστάθεια, η οποία επέρχεται μετά από πολλαπλά επεισόδια εξαρθρημάτων

 

Ανάλογα τον τύπο της αστάθειας εμφανίζονται συγκεκριμένα συμπτώματα.

  • Έντονος πόνος
  • Περιορισμός της κίνησης
  • Εξάρθρημα και περαιτέρω τραυματισμοί στους συνδέσμους, στην περιοχή του επιχείλιου χόνδρου και του αρθρικού χόνδρου

 

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση στον ασθενή και έπειτα θα τον παραπέμψει στην λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. μαγνητική τομογραφία.

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματική αστάθεια πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε βλάβη. Στην περίπτωση ατραυματικής αστάθειας συνιστάται η συντηρητική θεραπεία.