Αρθροπλαστική Γόνατος

/Αρθροπλαστική Γόνατος
Αρθροπλαστική Γόνατος2024-05-08T15:26:06+03:00

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί την οριστική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς άνω των 50 ετών. Περιλαμβάνει την αφαίρεση των κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης και την αντικατάστασή τους από μεταλλικές προθέσεις. Οι προθέσεις προσομοιάζουν στο σχήμα και στο μέγεθος με τις φυσιολογικές αρθρικές επιφάνειες και εξασφαλίζουν μια ανώδυνη και εύκολη κίνηση στο γόνατο. Ανάμεσα στην πρόθεση του μηρού και στην αντίστοιχη της κνήμης, παρεμβάλλεται μία πρόθεση πολυαιθυλενίου (ανθεκτικό πλαστικό). Μέσω αυτής, απορροφούνται οι κραδασμοί και μειώνονται στο ελάχιστο οι τριβές κατά τις κινήσεις των προθέσεων.

Στάδια Οστεοαρθρίτιδας γόνατος

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η διενέργεια αρθροπλαστικής γόνατος;

Όταν οι συντηρητικές θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, συστήνεται η διενέργεια αρθροπλαστικής γόνατος.

Επίσης απαραίτητη είναι όταν έχει προηγηθεί φθορά ή τραυματισμός του γονάτου. Ως αποτέλεσμα, επέρχεται μείωση κινητικότητας και πόνος που δεν υποχωρεί. Συχνότερα πάντως, η αρθροπλαστική γόνατος ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Άλλες παθήσεις που αντιμετωπίζει η αρθροπλαστική γόνατος είναι οι εξής:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Τραυματισμός στο γόνατο
  • Αιμοφιλία
  • Ασυνήθιστη ανάπτυξη οστών λόγω διαταραχών
  • Παραμόρφωση γόνατος σε συνδυασμό με απώλεια χόνδρου και πόνο

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος – Ολική Αρθροπλαστική

Προετοιμασία

Πριν από την επέμβαση, ενδέχεται να κριθούν απαραίτητα τα εξής:

  • διακοπή ορισμένων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής
  • ενημέρωση από τον αναισθησιολόγο σχετικά με τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές διατροφικές ρυθμίσεις

Η προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τον προγραμματισμό μιας προεγχειρητικής αξιολόγησης που περιλαμβάνει:

  • εξετάσεις αίματος
  • ακτινογραφία θώρακος
  • εκτίμηση της αναισθησίας
  • καρδιολογική αξιολόγηση

Για τους ασθενείς με συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, συνιστάται να συμβουλεύονται τον ιατρό δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ώστε να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη αξιολόγηση παράλληλα με την τυπική προεγχειρητική αξιολόγηση, προσαρμοσμένη στην κατάσταση της υγείας του εκάστοτε ασθενούς.

Στο πλαίσιο της προεγχειρητικής διαδικασίας, ένα προληπτικό μέτρο περιλαμβάνει την προκαταβολική κατάθεση μίας έως δύο μονάδων αίματος. Παρά τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, παραμένει η πιθανότητα μικρής απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και στην άμεση μετεγχειρητική φάση.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Προκειμένου να γίνει εφαρμογή ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, απαιτείται πάντα ένας πολύπλοκος προεγχειρητικός σχεδιασμόςΣτόχος είναι η διόρθωση των παραμορφώσεων του γόνατος και η αποκατάσταση του άξονα της άρθρωσης. Έτσι ώστε, οι προθέσεις που θα τοποθετήσουμε, να δέχονται ομοιόμορφα τα φορτία που παράγονται κατά τις κινήσεις του γόνατος. Παράλληλα, βάσει της κλινικής εξέτασης και του απεικονιστικού ελέγχου, επιλέγουμε το είδος της αρθροπλαστικής και τις διαστάσεις των προθέσεων.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνεται έλεγχος της σταθερότητας των προθέσεων και της κινητικότητας του γόνατος. Στόχος μας είναι η σταθερή τοποθέτηση των προθέσεων εντός του μηρού και της κνήμης και παράλληλα, η ομαλή και σταθερή κίνηση της άρθρωσης του γόνατος.

Πόσο διαρκεί η αποκατάσταση;

Μετά την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής, ο ασθενής εντάσσεται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χειρουργημένου γόνατος . Από τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, είναι σε θέση να βαδίζει με μερική φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους και να εκτελεί ένα μεγάλο εύρος κινήσεων. Σταδιακά, ο ασθενής μαθαίνει να χρησιμοποιεί το «νέο» του γόνατο και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών επιστρέφει στις αρχικές καθημερινές του δραστηριότητες.

Σήμερα, η χειρουργική τεχνική για την αρθροπλαστική γόνατος είναι πολύ εξελιγμένη.  Τόσο που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε εξατομικευμένες χειρουργικές τεχνικές, ειδικά σχεδιασμένες για το γόνατο του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Έχουμε πλέον φθάσει στο σημείο να εφαρμόζουμε σε κάθε ασθενή, προθέσεις “κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του”. Αυτό συμβαίνει λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τα μοναδικά ανατομικά χαρακτηριστικά του γόνατός του! Έτσι, διατηρείται -όσο το δυνατό- ακέραιο το γόνατο, η επέμβαση γίνεται ελάχιστα επεμβατική και εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη επιβίωση της αρθροπλαστικής.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Προκειμένου να γίνει εφαρμογή ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, απαιτείται πάντα ένας πολύπλοκος προεγχειρητικός σχεδιασμόςΣτόχος είναι η διόρθωση των παραμορφώσεων του γόνατος και η αποκατάσταση του άξονα της άρθρωσης. Έτσι ώστε, οι προθέσεις που θα τοποθετήσουμε, να δέχονται ομοιόμορφα τα φορτία που παράγονται κατά τις κινήσεις του γόνατος. Παράλληλα, βάσει της κλινικής εξέτασης και του απεικονιστικού ελέγχου, επιλέγουμε το είδος της αρθροπλαστικής και τις διαστάσεις των προθέσεων.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνεται έλεγχος της σταθερότητας των προθέσεων και της κινητικότητας του γόνατος. Στόχος μας είναι η σταθερή τοποθέτηση των προθέσεων εντός του μηρού και της κνήμης και παράλληλα, η ομαλή και σταθερή κίνηση της άρθρωσης του γόνατος.

Πόσο διαρκεί η αποκατάσταση;

Μετά την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής, ο ασθενής εντάσσεται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χειρουργημένου γόνατος . Από τις πρώτες ώρες  μετά το χειρουργείο, είναι σε θέση να βαδίζει με μερική φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους και να εκτελεί ένα μεγάλο εύρος κινήσεων. Σταδιακά, ο ασθενής μαθαίνει να χρησιμοποιεί το «νέο» του γόνατο και μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων επιστρέφει στις αρχικές καθημερινές του δραστηριότητες.

Σήμερα, η χειρουργική τεχνική για την αρθροπλαστική γόνατος είναι πολύ εξελιγμένη.  Τόσο που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε εξατομικευμένες προθέσεις, ειδικά σχεδιασμένες για το γόνατο του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Έχουμε πλέον φθάσει στο σημείο να εφαρμόζουμε σε κάθε ασθενή, προθέσεις “κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του”. Αυτό συμβαίνει λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τα μοναδικά ανατομικά χαρακτηριστικά του γόνατός του! Έτσι, διατηρείται -όσο το δυνατό- ακέραιο το γόνατο, η επέμβαση γίνεται ελάχιστα επεμβατική και εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη επιβίωση της αρθροπλαστικής.

Αρθροπλαστική γόνατος – Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Το συνολικό κόστος της αρθροπλαστικής γόνατος καθορίζεται από:

Tο επίπεδο του νοσοκομείου στο οποίο πραγματοποιείται η επέμβαση,

Το συνολικό κόστος της αρθροπλαστικής γόνατος καθορίζεται από:

  • Το επίπεδο του νοσοκομείου στο οποίο πραγματοποιείται η επέμβαση
  • Την αμοιβή της ιατρικής ομάδας που θα επιτελέσει την επέμβαση
  • Το είδος και την ποιότητα των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν

Είναι κατανοητό ότι στις μέρες μας, το κόστος μιας αρθροπλαστικής αποτελεί το πρώτο μέλημα των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελεί και το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή του νοσοκομείου και του χειρουργού. Το “φθηνό” πολλές φορές αποδεικνύεται τελικά “ακριβό”, με δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του ασθενούς.

Από ποιον πρέπει να διενεργείται η αρθροπλαστική γόνατος;

Καλό είναι, κάθε αρθροπλαστική γόνατος να επιτελείται:

  • από έμπειρη-καταρτισμένη χειρουργική ομάδα (ορθοπαιδικός χειρουργός, βοηθός, αναισθησιολόγος, προσωπικό χειρουργείου)
  • σε αυστηρά πιστοποιημένο νοσοκομείο, υψηλών προδιαγραφών, που εξασφαλίζει όσο το δυνατόν καλύτερη νοσηλεία, αποστείρωση, εκπαίδευση προσωπικού, διαχείριση πιθανών επιπλοκών, αποθεραπεία
  • με χρήση σύγχρονων τεχνικών (προεγχειρητικός έλεγχος, εργαλεία) και αξιόπιστων εμφυτευμάτων (πιστοποιημένα και βιβλιογραφικά αποδεκτά)

Η διασφάλιση των παραπάνω προϋποθέσεων αυξάνει  φαινομενικά το συνολικό κόστος της επέμβασης. Ωστόσο, περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα επιπλοκών και χαρίζει στον ασθενή ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα.
Η προσπάθεια υπερβολικής συρρίκνωσης του κόστους (φθηνό νοσοκομείο, “οικονομικά” εμφυτεύματα, χαμηλή ιατρική αμοιβή με στόχο την προσέλκυση ασθενών) μπορεί να οδηγήσει σε μέτρια ή κακά χειρουργικά αποτελέσματα, με πολλαπλάσια οικονομική επιβάρυνση και σημαντική επίπτωση στην υγεία των ασθενών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αρθροπλαστική γόνατος;

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διαρκής πόνος ή δυσκαμψία
  • Θρόμβωση
  • Καρδιακή ανακοπή
  • Βλάβη των νεύρων
  • Λοίμωξη
  • Εγκεφαλοαγγειακό επεισόδιο
  • Κάταγμα οστού
  • Υποβάθμιση ή διάβρωση της τεχνητής άρθρωσης

Εάν ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα όπως πυρετό που ξεπερνά τους 37,8°C, ρίγη, αυξημένη ερυθρότητα, ευαισθησία, πρήξιμο και πόνο στο γόνατο, είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτεί αμέσως έναν ιατρό.

Στα παρακάτω ενημερωτικά βίντεο, υπάρχουν συνεντεύξεις του Ορθοπαιδικού Χειρουργού κ. Κόλλια σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα γόνατος και τρόπους αντιμετώπισης αυτής.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεώργιο Κόλλια  και προγραμματίστε ένα ραντεβού για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αρθροπλαστική γόνατος.

  • Προεγχειρητικός σχεδιασμός
  • Απομάκρυνση των κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης
  • Ακριβής επιλογή και τοποθέτηση μεταλλικών μοσχευμάτων (προθέσεων)
  • Τοποθέτηση πρόθεσης πολυαιθυλενίου μεταξύ προθέσεων  μηρού και κνήμης
  • Έλεγχος κινητικότητας και σταθερότητας του γόνατος

Η επέμβαση μπορεί να εφαρμοσθεί με την κλασική τεχνική, με χρήση ρομποτικού βραχίονα, με χρήση ψηφιακού πλοηγού ή με χρήση «έξυπων» γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.  

Όλες οι τεχνικές είναι ιατρικώς αποδεκτές και έχουν πολύ καλά και συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, με περιοχική (επισκληρίδιο)  ή με συνδυασμό.

Πέρα από την οστεοαρθρίτιδα, η αρθροπλαστική γόνατος εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις δευτεροπαθούς αρθρίτιδας του γόνατος:

  • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
  • Μετατραυματική αρθρίτιδα
  • Αιμορροφιλική αρθρίτιδα

Πριν την επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο οποίος περιλαμβάνει : κλινική εξέταση του γόνατος, ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος , καρδιολογική και αναισθησιολογική εκτίμηση.

Η μετεγχειρητική περίοδος ξεκινά με την  κινητοποίηση (κάθισμα σε καρέκλα, βάδιση) του ασθενούς λίγες ώρες μετά την επέμβαση . Ο ασθενής συνήθως παραμένει στο νοσοκομείο 2 μέρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί αιμοδυναμικά και να μπορεί να κινητοποιηθεί (βάδιση, χρήση σκάλας, τουαλέτα) αυτόνομα, χωρίς κάποια βοήθεια. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ακολουθεί ένα ήπιο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και ενδυνάμωσης για λίγες ημέρες.

  • Οριστική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας
  • Άμεση απαλλαγή από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
  • Είναι πλέον θεραπεία ελάχιστης επεμβατικότητας
  • Μικρή απώλεια αίματος – ελάχιστη πιθανότητα μετάγγισης
  • Γρήγορη αποκατάσταση
  • Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών αυξάνει ακόμα περισσότερο την ακρίβεια τοποθέτησης των προθέσεων
  • Οι σύγχρονες προθέσεις είναι ακόμα περισσότερο ανθεκτικές, με μεγάλο χρόνο ζωής