Το κάταγμα κνήμης είναι η διακοπή της συνέχειας του οστού της κνήμης. Είναι ένας σοβαρός τραυματισμός, είτε πρόκειται για απαρεκτόπιστο κάταγμα (ρωγμώδες κάταγμα), είτε για μια συντριπτική βλάβη (συντριπτικό κάταγμα). Συχνά συνοδεύεται από κάταγμα της περόνης. Το κάταγμα κνήμης είναι συχνότερο σε άντρες νεαρής ηλικίας, λόγω τροχαίων ατυχημάτων και αθλητικών κακώσεων.
Ανατομία της Κνήμης
Η κνήμη και η περόνη είναι δύο οστά μεταξύ γόνατος και ποδοκνημικής άρθρωσης. Η κνήμη είναι το μεγαλύτερο από τα δύο και υποστηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού βάρους. Το άνω τμήμα της κνήμης αποτελεί σημαντικό μέρος της άρθρωσης του γόνατος, ενώ το κάτω μέρος της συμβάλλει στο σχηματισμό της ποδοκνημικής άρθρωσης.
Τύποι Κατάγματος Κνήμης
Ένα κάταγμα κνήμης μπορεί να ταξινομηθεί με βάση διάφορα κριτήρια:
- Θέση του κατάγματος
- Άνω τριτημόριο
- Μέσο τριτημόριο
- Κάτω τριτημόριο
- Κατάσταση του δέρματος και των μυών
- Κλειστό κάταγμα (δέρμα ακέραιο)
- Ανοικτό κάταγμα (οστό διαπερνά το δέρμα)
- Σχήμα και διάταξη κατάγματος
- Εγκάρσιο (κάθετη γραμμή κατάγματος)
- Λοξό (λοξή γραμμή κατάγματος)
- Σπειροειδές (στροφική κάκωση)
- Συντριπτικό (πολλά τεμάχια)
- Σταθερότητα κατάγματος
- Σταθερό (εγκάρσια κατάγματα)
- Ασταθές (λοξά, σπειροειδή, συντριπτικά κατάγματα)
Τα ανοικτά κατάγματα απαιτούν άμεση ιατρική αντιμετώπιση λόγω αυξημένου κινδύνου μόλυνσης.
Κάταγμα κνήμης: Που οφείλεται;
Υψηλής ενέργειας τραυματισμοί, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα, συχνά προκαλούν κατάγματα κνήμης. Αθλητικές κακώσεις πχ πτώσεις κατά το τρέξιμο και το σκι ή συγκρούσεις στο ποδόσφαιρο μπορούν να προκαλέσουν κατάγματα κνήμης λόγω στροφικής παραμόρφωσης.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ενός κατάγματος κνήμης μπορεί να είναι:
- Έντονος πόνος στην κνήμη
- Αδυναμία βάδισης
- Πρήξιμο
- Μώλωπες ή αποχρωματισμός
- Αστάθεια γόνατος ή ποδοκνημικής
- Δυσκαμψία γόνατος ή ποδοκνημικής
- Παραμόρφωση του ποδιού
- Μούδιασμα – Αλλαγή ή απώλεια της αίσθησης
- Πιθανές αγγειακές επιπλοκές (σύνδρομο διαμερίσματος)
Πώς τίθεται η διάγνωση για το κάταγμα κνήμης;
Η διάγνωση του κατάγματος κνήμης γίνεται από έναν ορθοπαιδικό μέσω της λήψης λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής εξέτασης. Ακολούθως, πραγματοποιείται απεικονιστικός έλεγχος με απλές ακτινογραφίες και σε ορισμένες περιπτώσεις αξονική τομογραφία. Οι εξετάσεις αυτές παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για τον τύπο του κατάγματος, καθορίζοντας έτσι την κατάλληλη θεραπεία.
Θεραπεία
Η θεραπεία του κατάγματος κνήμης μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη φύση του κατάγματος.
Συντηρητική Θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση νάρθηκα και την ακινητοποίηση του σκέλους. Η φόρτιση ξεκινά όταν το κάταγμα πωρωθεί και η αποθεραπεία αρχικά περιλαμβάνει σταδιακή φόρτιση και κινησιοθεραπεία. Αυτή η μέθοδος επιλέγεται συνήθως σε ασθενείς με ικανοποιητική ανάταξη του κατάγματος.
Χειρουργική Θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται όταν η συντηρητική αποτυγχάνει ή όταν το κάταγμα είναι σοβαρό και ασταθές, οπότε δεν μπορεί να επιτευχθεί σταθερή ανάταξη με γυψονάρθρηκα. Για ανοικτά κατάγματα, εφαρμόζεται συνήθως σύστημα εξωτερικής οστεοσύνθεσης, ενώ για κλειστά κατάγματα προτιμάται η ενδομυελική ήλωση ή η εσωτερική οστεοσύνθεση.
Τα οφέλη της χειρουργικής θεραπείας περιλαμβάνουν:
• Πλήρη αποκατάσταση της ανατομικής ακεραιότητας του οστού
• Σταθερότητα των αρθρώσεων
• Ελαχιστοποίηση κινδύνου μετατραυματικής αρθρίτιδας
• Άμεση ανάκτηση δύναμης και λειτουργίας του ποδιού
• Γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό προφίλ και τις λειτουργικές ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Συμπερασματικά, η έγκαιρη και σωστή διάγνωση καθώς, και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική αποκατάσταση των καταγμάτων της κνήμης.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Γεώργιος Κόλλιας, διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο της Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας. Επικοινωνήστε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κάταγμα κνήμης.
Πως γίνεται η διάγνωση ενός κατάγματος κνήμης;
Με κλινική εξέταση και ακτινογραφικό έλεγχο.
Πώς συμβαίνουν τα κατάγματα της κνήμης;
Είναι αποτέλεσμα κάκωσης μεγάλης βίας. Συνήθως οφείλονται σε τροχαία ατυχήματα και σε αθλητικές κακώσεις.
Πώς ταξινομούνται τα κατάγματα κνήμης;
Ταξινομούνται ανάλογα με την εντόπιση, το σχήμα και τη βαρύτητά τους. Η ταξινόμηση είναι απαραίτητη γιατί καθορίζει το είδος της θεραπείας.
Ποια είναι η θεραπεία για ένα κάταγμα κνήμης;
Τα κλειστά και σταθερά κατάγματα ανατάσσονται εύκολα και αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή γυψονάρθρηκα. Τα ανοικτά και συντριπτικά κατάγματα αντιμετωπίζονται χειρουργικά με οστεοσύνθεση.
Πόσο διαρκεί η περιόδος ανάρρωσης;
Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει συνήθως από 6-12 εβδομάδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του κατάγματος και τη μέθοδο θεραπείας. Βαριά κατάγματα χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης.