Το γόνατο του δρομέα (runner’s knee) είναι ένας όρος που περιγράφει τον πόνο στην πρόσθια ή εξωτερική πλευρά του γόνατος λόγω καταπόνησης. Η πάθηση αυτή παρατηρείται συχνότερα στους δρομείς αλλά, μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιονδήποτε αθλούμενο που επιβαρύνει το γόνατό του. Οφείλεται σε φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα και του προστατευτικού λίπους στο πρόσθιο διαμέρισμα του γόνατος.
Αιτίες του Γόνατος του Δρομέα
Το σύνδρομο του γόνατος του δρομέα μπορεί να προκληθεί από:
- Καταπόνηση του γόνατος: Η συνεχής κίνηση του γόνατος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του χόνδρου της επιγονατίδας και του επιγονατιδικού τένοντα, οδηγώντας σε πόνο. Το σύνδρομο είναι ιδιαίτερα συχνό σε αθλητές που εκτελούν έντονη και επαναλαμβανόμενη έκταση και κάμψη του γόνατος (άλτες, δρομείς).
- Τραυματισμός του γόνατος: Ως αποτέλεσμα πτώσης ή άμεσης πλήξης στην επιγονατίδα.
- Απώλεια ευθυγράμμισης του γόνατος: Συμβαίνει σε γόνατα, στα οποία η επιγονατίδα δεν είναι απολύτως επικεντρωμένη εντός της μηριαίας τροχιλίας. Αυτό έχει ως συνέπεια την καταπόνηση του τένοντα της επιγονατίδας και την εκδήλωση φλεγμονής.
- Προβλήματα του άκρου ποδός και του πέλματος: Το γόνατο του δρομέα είναι συχνότερο σε άτομα με πλατυποδία ή υπερβολικό πρηνισμό του άκρου ποδός. Η λανθασμένη στήριξη του πέλματος δημιουργεί ανομοιόμορφη κατανομή δυνάμεων στο γόνατο και επιβάρυνση του επιγονατιδικού τένοντα.
- Αδυναμία τετρακέφαλου μηριαίου μυός: Η έλλειψη δύναμης στον τετρακέφαλο μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση του συνδρόμου, λόγω χαλάρωσης της επιγονατίδας σε ήπια εξαρθρηματική θέση.
Με τι Συμπτώματα Εκδηλώνεται το Γόνατο του Δρομέα;
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ήπιο πόνο και ελαφρύ πρήξιμο στην πρόσθια περιοχή του γόνατος και είναι ιδιαίτερα έντονα κατά την κάμψη του γόνατος (γονάτισμα, κατέβασμα σκάλας ή άρση από καθιστική θέση).
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και μια λεπτομερή κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία για επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης ή για τον αποκλεισμό άλλων σοβαρότερων παθήσεων.
Μπορεί να Προληφθεί το Γόνατο του Δρομέα;
Για να προληφθεί το γόνατο του δρομέα, είναι απαραίτητο να:
- Διατηρείτε το σώμα σας σε καλή φυσική κατάσταση.
- Διατηρείτε το ιδανικό σωματικό βάρος.
- Κάνετε καλή προθέρμανση και αποθεραπεία μετά την προπόνηση.
- Μην αυξάνετε απότομα τους ρυθμούς της προπόνησης.
- Χρησιμοποιείτε ανατομικά πέλματα και κατάλληλα υποδήματα για το άθλημά σας.
Το Γόνατο του Δρομέα: Αντιμετώπιση
Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με ελαστική περίδεση, εφαρμογή πάγου, ξεκούραση και χορήγηση αντιφλεγμονώδους αγωγής. Αποφύγετε δραστηριότητες που καταπονούν το γόνατο, όπως είναι το τρέξιμο, τα άλματα και τα βαθιά καθίσματα και προτιμήστε εναλλακτικές μορφές άσκησης, όπως είναι η κολύμβηση.
Σε επίμονες περιπτώσεις, συνιστάται επίσκεψη σε εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό – αθλητίατρο. Ενδέχεται να χρειαστεί πρόγραμμα φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης και θεραπευτικής άσκησης. Σε πιο σοβαρές ή επίμονες περιπτώσεις, μπορεί να εφαρμοστούν σύγχρονες βιολογικές θεραπείες, όπως είναι το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (P.R.P).
Αν τα συμπτώματα επιμένουν, ίσως χρειαστεί αρθροσκόπηση. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να ελέγξει το εσωτερικό της άρθρωσης και να καθαρίσει το γόνατο από τους φλεγμαίνοντες ιστούς που αποτελούν πηγή πόνου.
Χρόνος Ανάρρωσης
Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης και την ανταπόκριση του σώματός σας στη θεραπεία. Κατά την ανάρρωση, μπορείτε να συνεχίσετε την άσκηση με δραστηριότητες που δεν προκαλούν καταπονήσεις στο γόνατο, όπως είναι το κολύμπι. Είναι σημαντικό, να μην βιαστείτε να επιστρέψετε στις προπονήσεις πριν το γόνατό σας θεραπευτεί πλήρως, για να αποφύγετε ενδεχόμενη υποτροπή.
Επιστροφή στο Τρέξιμο
Η επιστροφή στο τρέξιμο απαιτεί προοδευτική αύξηση της απόστασης και της έντασης κατά 10% ανά εβδομάδα. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, η καλή προθέρμανση και οι διατατικές ασκήσεις είναι απαραίτητες για την ασφαλή επανένταξη στις συνήθεις αθλητικές δραστηριότητες.
Σε περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα του γόνατος του δρομέα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό & Αθλίατρο κ. Κόλλια Γεώργιο.
2. Ποιους αφορά το γόνατο του δρομέα;
Το γόνατο του δρομέα αφορά κυρίως δρομείς, αλλά και άτομα που ασχολούνται με άλλα αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη κάμψη του γόνατος.
3. Πώς επηρεάζεται ο χόνδρος της επιγονατίδας;
Η συνεχής καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει φθορά ή τραυματισμό του χόνδρου της επιγονατίδας, οδηγώντας σε πόνο και δυσφορία.
4. Μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων;
Ναι, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι χρήσιμα για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής στο γόνατο και αποτελούν συνήθως την πρώτη γραμμή θεραπείας.
5. Πότε πρέπει να επισκεφθώ έναν ορθοπαιδικό χειρουργό;
Αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό για σωστή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.
6. Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία είναι κατά βάση συντηρητική με αποχή από αθλητικές δραστηριότητες, παυσίπονα και φυσικοθεραπεία. Σε εμμένουσες περιπτώσεις, υπάρχει ένδειξη για θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή αρθροσκόπηση γόνατος.