Το γάγγλιο καρπού, επίσης γνωστό ως γάγγλιο πηχεοκαρπικής, είναι μια καλοήθης κύστη που αναπτύσσεται κάτω από το δέρμα. Περιέχει ένα παχύρρευστο υγρό με ζελατινώδη σύσταση. Συνήθως, προέρχεται από την άρθρωση του καρπού ή από το έλυτρο κάποιου τένοντα της περιοχής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρουσιάζεται ως αισθητικό πρόβλημα και σπάνια προκαλεί πόνο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ασκεί πίεση στους παρακείμενους ιστούς, οδηγώντας σε πόνο και πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα.
Σημεία εντοπισμού γαγγλίου καρπού
Τα πλέον συνήθη σημεία εντοπισμού του γαγγλίου στο άνω άκρο περιλαμβάνουν:
- Ραχιαίο γάγγλιο του καρπού: Βρίσκεται στην ραχιαία (άνω) επιφάνεια του καρπού, αυτός είναι ο πιο συχνά παρατηρούμενος τύπος γαγγλίου.
- Παλαμιαίο γάγγλιο καρπού: Ο δεύτερος συχνότερος τύπος.
- Ενδοστικό γάγγλιο: Αυτή η μορφή αναπτύσσεται εντός των οστών του καρπού.
- Γάγγλιο στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων: Αυτό το γάγγλιο εμφανίζεται στην οπίσθια επιφάνεια των αρθρώσεων των δακτύλων και σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα.
- Γάγγλιο καμπτήρων του τένοντα: Προερχόμενο από τους τένοντες, συνήθως τους καμπτήρες τένοντες, αυτό το γάγγλιο εμφανίζεται στη βάση των δακτύλων και της παλάμης.
Τι συμπτώματα παρουσιάζει το γάγγλιο καρπού;
Το γάγγλιο καρπού είναι ορατό και αποτελεί πρωτίστως αισθητικό πρόβλημα. Το μέγεθός του συχνά αυξομειώνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα γάγγλια είναι ασυμπτωματικά και δεν προκαλούν πόνο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο, αδυναμία και περιορισμένο εύρος κίνησης στον καρπό και τα δάκτυλα λόγω πίεσης στην άρθρωση ή στους τένοντες. Σπανιότερα, εάν το γάγγλιο συμπιέζει ένα νεύρο, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και αδυναμία στα δάκτυλα. Ενίοτε, όταν εντοπίζεται στην παλαμιαία επιφάνεια, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά τη διάρκεια χρήσης του χεριού.
Γάγγλιο καρπού: Συντηρητική θεραπεία
Η αρχική θεραπεία ενός γαγγλίου αφορά σε συντηρητικά μέτρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής με μείωση των χειρωνακτικών εργασιών.
- Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού για την εργασία γραφείου.
- Περιοδική ακινητοποίηση του καρπού με εξειδικευμένο νάρθηκα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποσοστά υποτροπής με τη συντηρητική θεραπεία είναι σχετικά υψηλά και φθάνουν έως και το 50%. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει υποχώρηση του γαγγλίου χωρίς καμία παρέμβαση.
Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί την οριστική θεραπεία για το γάγγλιο καρπού. Οι κύριες ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση είναι οι αισθητικές ανησυχίες που προκύπτουν από τη θέση και το μέγεθος, καθώς και οι λειτουργικές διαταραχές ή ο πόνος. Η μέθοδος αφαίρεσης εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του γαγγλίου. Τα μικρά ενδοτενόντια γάγγλια μπορούν να αφαιρεθούν με τοπική αναισθησία, ενώ τα μεγαλύτερα ενδοαρθρικά γάγγλια συχνά απαιτούν περιοχική αναισθησία για να μουδιάσει ολόκληρο το άνω άκρο. Η πλήρης αφαίρεση όλου του παθολογικού ιστού, συμπεριλαμβανομένου του ενδοαρθρικού τμήματος, είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου υποτροπής. Η ιστολογική εξέταση πρέπει πάντα να πραγματοποιείται στο δείγμα που έχει αφαιρεθεί. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η κατάλληλη χειρουργική θεραπεία οδηγεί σε ποσοστά υποτροπής κάτω του 5%.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γάγγλιο καρπού, επικοινωνήστεάμεσα με τον άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο στην αντιμετώπιση παθήσεων του καρπού Χειρουργό- Ορθοπαιδικό Δρ. Γεώργιο Κόλλια.