Η ρήξη αχίλλειου τένοντα αποτελεί ένα σοβαρό τραυματισμό του άκρου ποδός. Πρόκειται για διακοπή της συνέχειας των τενόντιων ινών του αχιλλείου και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές επιπλοκές.
Προδιαθεσικοί παράγοντες για ρήξη αχιλλείου είναι:
- ηλικία άνω των 30 ετών
- ανδρικό φύλλο
- κακή φυσική κατάσταση (αθλητές του σαββατοκύριακου)
- κακή προθέρμανση
- ορμονολογικές διαταραχές
- λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
- κακή τεχνική κατά την εκτέλεση της αθλητικής δραστηριότητας
Ρήξη αχίλλειου τένοντα – Συμπτώματα
Ο ασθενής αντιλαμβάνεται τη ρήξη του τένοντα από τον χαρακτηριστικό ήχο που παράγεται κατά την κάκωση και από τον έντονο πόνο που προκαλείται. Συχνά, το αίσθημα της ρήξης αχιλλείου περιγράφεται από τον ασθενή ως αίσθημα πυροβολισμού ή κλωτσιάς επί του πάσχοντος ποδός.
Άλλα συμπτώματα είναι το οίδημα (πρήξιμο) του άκρου ποδός, η αδυναμία βάδισης (χωλότητα) και η αδυναμία κάμψης του ποδιού.
Η ρήξη αχιλλείου τένοντα είναι μια κάκωση που απαιτεί άμεση θεραπεία. Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο ισχυρός τένοντας στο ανθρώπινο σώμα. Η σωστή λειτουργία του είναι καθοριστική για την ομαλή βάδιση. Σε περίπτωση ρήξης, οασθενής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον ορθοπαιδικό ιατρό προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα και σωστά η σοβαρή αυτή κάκωση.
Ρήξη αχίλλειου τένοντα – Διάγνωση
Ο ορθοπαιδικός θα εξετάσει κλινικά το κάτω άκρο και θα αξιολογήσει το μέγεθος του προβλήματος. Για να συμπληρωθεί η ακριβής εικόνα της βλάβης, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία.
Ρήξη αχίλλειου τένοντα – Θεραπεία
Σε μικρές ή μέτριου βαθμού ρήξεις, καθώς και σε ασθενείς με μικρές λειτουργικές απαιτήσεις, γίνεται προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει εφαρμογή νάρθηκα, αποφόρτιση και παυσίπονα φάρμακα. Ο ασθενής αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και μετά από διάστημα λίγων εβδομάδων αρχίζει σταδιακά την κινητοποίηση και τη φόρτιση του πάσχοντος ποδιού.
Ρήξη αχίλλειου τένοντα – Χειρουργική Επέμβαση
Σε περίπτωση ολικής (πλήρους) ρήξης του αχίλλειου τένοντα και σε περιπτώσεις ασθενών υψηλών λειτουργικών απαιτήσεων, έχει ένδειξη η χειρουργική θεραπεία. Κατά την επέμβαση, πραγματοποιείται συρραφή της ρήξης με ισχυρά ράμματα και επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο ανατομική αποκατάσταση της βλάβης και ταχύτερη αποθεραπεία του ασθενούς.