Η τενοντίτιδα ώμου αποτελεί την συχνότερη αιτία πόνου στον ώμο. Προκύπτει λόγω υπερβολικής καταπόνησης του ώμου η οποία οδηγεί σε φλεγμονή των τενόντων που συνδέουν την ωμοπλάτη με την κεφαλή του βραχιονίου οστού. Η πάθηση αυτή αναφέρεται επίσης ως τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου ή ως τενοντίτιδα υπερακανθίου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στον ώμο, το βραχίονα και το χέρι, αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου και περιορισμένο εύρος κίνησης του ώμου. Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική. Σε χρόνιες και υποτροπιάζουσες φλεγμονές, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την οριστική θεραπεία.
Ποια είναι τα αίτια της τενοντίτιδας ώμου;
Η τενοντίτιδα του ώμου προκαλείται συνήθως από υπερβολική καταπόνηση ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου, που οδηγούν σε φλεγμονή των τενόντων της άρθρωσης. Άλλοι παράγοντες οι οποίοι ενδεχομένως συμβάλλουν στην ανάπτυξη τενοντίτιδας του ώμου είναι:
- Ηλικία: Με την πάροδο του χρόνου, οι τένοντες μπορεί να γίνουν λιγότερο εύκαμπτοι και πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Όσο μεγαλώνει η ηλικία, τόσο οι τένοντες του στροφικού πετάλου εκφυλίζονται και καταπονούνται ευκολότερα.
- Τραυματισμός: Ο τραυματισμός του ώμου, όπως είναι η εξάρθρωση, το κάταγμα και η ρήξη τένοντα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τενοντίτιδας, λόγω κακής εμβιομηχανικής της άρθρωσης.
- Αρθρίτιδα: Η φλεγμονή των αρθρώσεων δύναται να οδηγήσει σε τενοντίτιδα λόγω τριβής των τενόντων σε ανώμαλες αρθρικές επιφάνειες.
- Επαναλαμβανόμενες κινήσεις: Επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκόπωση και φλεγμονή των τενόντων.
- Κακή στάση του σώματος: Η διατήρηση κακής στάσης του σώματος (πχ κύφωση, πίεση του ώμου στον ύπνο) για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να ασκήσει επιπλέον καταπόνηση στους τένοντες του στροφικού πετάλου και να οδηγήσει σε τενοντίτιδα.
Τενοντίτιδα ώμου – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ώμου περιλαμβάνουν κυρίως:
- Πόνο στον ώμο, ειδικά κατά την άρση ή την κίνηση του χεριού
- Μυική αδυναμία στον ώμο
- Περιορισμένη κινητικότητα στον ώμο
- Πρήξιμο ή ευαισθησία στον ώμο
- Αίσθηση τριξίματος κατά την κίνηση του ώμου
Διάγνωση
Η τενοντίτιδα του ώμου είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι τένοντες στον ώμο φλεγμαίνουν και ερεθίζονται. Για τη διάγνωση αυτής της πάθησης γίνεται συνήθως ένας συνδυασμός εξετάσεων: κλινική εξέταση, λήψη ιατρικού ιστορικού και διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων.
Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την εξέταση του εύρους κίνησης του ώμου και τον έλεγχο του πόνου που αισθάνεται ο ασθενής κατά την κίνηση του ώμου προς διάφορες κατευθύνσεις.
Η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς είναι επίσης σημαντική για τη διάγνωση της τενοντίτιδας του ώμου. Για να προσδιοριστεί η αιτία της πάθησης, εξετάζονται προηγούμενοι ή πρόσφατοι τραυματισμοί του ασθενούς, ο τρόπος χρήσης του άνω άκρου στην εργασία ή στον αθλητισμό και άλλες συνοδές παθήσεις πχ ενδοκρινολογικά και ανοσολογικά νοσήματα.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι η ακτινογραφία, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται για την εξέταση των εσωτερικών δομών του ώμου και τον έλεγχο της ακεραιότητας και της ποιότητας των τενόντων του ώμου.
Τενοντίτιδα ώμου – Αντιμετώπιση
Στα πρώτα στάδια της τενοντίτιδας ώμου προτείνεται ξεκούραση και χορήγηση αντιφλεγμονώδους και αναλγητικής αγωγής. Στην περίπτωση οξείας τενοντίτιδας, συστήνεται η ένταξη του ασθενούς σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μετά το πέρας του έντονου πόνου. Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην αποδρομή της φλεγμονής και στη διατήρηση της κίνησης της άρθρωσης.
Σε περιπτώσεις χρόνιας τενοντίτιδας, η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αιτία (πχ αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, ρήξη υπερακανθίου, σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου) που προκαλεί τις συνεχόμενες φλεγμονές του ώμου, οπότε η οριστική θεραπεία είναι χειρουργική. Στις περιπτωσεις αυτές, ο ασθενής υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση ώμου.
Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει τη διενέργεια δύο ελάχιστων τομών μέσω των οποίων εισάγονται μια μικροσκοπική κάμερα (αρθροσκόπιο) και λεπτά εργαλεία με τα οποία, καθαρίζεται ο τένοντας, αφαιρείται ο φλεγμονώδης ιστός που προκαλεί τον πόνο και ομαλοποιείται το ακρώμιο που συνήθως προκαλεί πίεση στον πάσχοντα τένοντα. Σε περιπτώσεις που η φλεγμονή συνοδεύεται από ρήξη-σκίσιμο του τένοντα, κατά τη διάρκεια της αρθοσκόπησης γίνεται συρραφή της ρηξης και ανατομική αποκατάσταση του τενόντιου στροφικού πετάλου.
Για τη διενέργεια της επέμβασης και τη ασφάλεια του ασθενούς εφαρμόζεται γενική (ολική) αναισθησία.
Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες και η αποθεραπεία μετά την αρθροσκόπηση ώμου είναι αρκετά σύντομη. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες συνήθως εντός 7-10 ημερών.
Σε περιπτώσεις συρραφής τένοντα στον ώμο, η αποκατάσταση είναι λίγο μεγαλύτερη και ο ασθενής είναι λειτουργικά αυτόνομος σε 20-30 ημέρες συνήθως.
Ο Χειρούργος Ορθοπαιδικός Γεώργιος Κόλλιας είναι άρτια εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου με μετεκπαίδευση στη Χειρουργική του ώμου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τενοντίτιδα ώμου, επικοινωνήστε μαζί του.