Οι μηνίσκοι είναι σημαντικές δομές του γόνατος, υπεύθυνες για τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητά του. Οι δύο κύριοι μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κατανομή των φορτίων κατά τις καθημερινές δραστηριότητες και τα αθλήματα. Όταν υφίστανται τραύματα ή εκφυλιστικές αλλαγές, οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη λειτουργία του γόνατος και να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα. Σε περιπτώσεις τραυματικής ρήξης μηνίσκου, η συρραφή μηνίσκου εμφανίζεται ως μια σημαντική χειρουργική λύση για την αποκατάσταση της ανατομίας και της λειτουργίας της άρθρωσης του γόνατος.
Τι είναι η συρραφή μηνίσκου;
Η συρραφή μηνίσκου είναι μια χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην αποκατάσταση σχισμένων ή κατεστραμμένων μηνίσκων. Η επιλογή αυτής της επέμβασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:
- Θέση και μέγεθος της ρήξης του μηνίσκου
- Συνολική υγεία γόνατος
- Επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς
- Ηλικία ασθενούς
Ιδιαίτερα, οι βλάβες στην περιφερική περιοχή του μηνίσκου είναι πιο επιδεκτικές στη συρραφή λόγω της πλούσιας αιμάτωσης, η οποία διευκολύνει την επούλωση. Αντίθετα, οι ρήξεις στην εσωτερική ζώνη, που δεν διαθέτει αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να απαιτούν άλλες προσεγγίσεις, όπως η μερική μηνισκεκτομή.
Ενδείξεις και τεχνικές
Η συρραφή του μηνίσκου ενδείκνυται για τραυματικές βλάβες του μηνίσκου. Ειδικά οι τραυματικές ρήξεις, που συχνά παρατηρούνται σε αθλητές και σε νέα, δραστήρια άτομα, συνήθως αφορούν την περιφερική περιοχή του μηνίσκου και είναι κατάλληλες για συρραφή. Η επιλογή της τεχνικής συρραφής εξαρτάται από τη μορφολογία της ρήξης, την προτίμηση του Ορθοπαιδικού Χειρουργού και τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού. Η διαδικασία πραγματοποιείται αρθροσκοπικά, με τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων και κάμερας για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αφαίρεση ή συρραφή μηνίσκου;
Η απόφαση μεταξύ μερικής αφαίρεσης ή συρραφής του μηνίσκου εξαρτάται από τον τύπο και την περιοχή της ρήξης. Μέσω της αρθροσκόπησης, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός ελέγχει τον τραυματισμένο μηνίσκο και προσπαθεί να ανατάξει όσο το δυνατό πιο ανατομικά τα σπασμένα τμήματα του μηνίσκου. Σε περιπτώσεις σύμπλοκων, χρόνιων και εκφυλιστικών ρήξεων, η αφαίρεση μόνο του κατεστραμμένου μέρους του μηνίσκου και η διατήρηση του υπόλοιπου ακέραιου τμήματός του είναι η πιο πιθανή επιλογή. Σε νέους ασθενείς με πρόσφατη ρήξη ή ρήξη στην περιφέρεια του μηνίσκου ενδείκνυται η συρραφή για τη διατήρηση του μηνίσκου και την αποφυγή μετατραυματικής αρθρίτιδας.
Η σύγχρονη τάση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος είναι η προσπάθεια για τη διατήρηση – όσο το δυνατό- της ακεραιότητάς του μηνίσκου. Αυτό επιτυγχάνεται με την μηνισκοσυρραφή.
Αποκατάσταση μετά τη συρραφή μηνίσκου
Η αποκατάσταση μετά από τη συρραφή μηνίσκου είναι κρίσιμη για την επιτυχία της επέμβασης. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει τη χρήση αρθρωτού μηροκνημικού κηδεμόνα για 4 εβδομάδες, επιτρέποντας παθητική κίνηση από 0 έως 90 μοίρες. Η φόρτιση βάρους είναι περιορισμένη και γίνεται με χρήση 2 βακτηρίων για τη μείωση των διατμητικών δυνάμεων στο σημείο της συρραφής. Μετά την 4η εβδομάδα, η φόρτιση του σκέλους αυξάνεται σταδιακά. Στόχος είναι να επιτευχθεί πλήρες εύρος κίνησης και μυϊκή ενδυνάμωση στους δύο μήνες. Η επιστροφή στην καθημερινότητα γίνεται στις 10-12 εβδομάδες, ενώ η επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες επιτυγχάνεται στους 4-6 μήνες, ανάλογα με τις συνοδές βλάβες του γόνατος.
Πλεονεκτήματα της συρραφής μηνίσκου
Η διατήρηση και η λειτουργία των μηνίσκων είναι ζωτικής σημασίας για την καθυστέρηση εμφάνισης αρθρίτιδας. Σε προηγούμενες δεκαετίες, η ολική μηνισκεκτομή ήταν η κυρίαρχη μέθοδος θεραπείας . Όμως, απαιτούσε μακροχρόνια αποκατάσταση και προκαλούσε σύντομα βαριά μετατραυματική αρθρίτιδα . Με την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, είτε μερική μηνισκεκτομή, είτε μηνισκορραφή, ο χρόνος αποκατάστασης είναι μικρότερος , η πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας είναι σαφώς μειωμένη και η τυχόν εμφάνισή της είναι πολύ πιο καθυστερημένη σε σύγκριση με τις περιπτώσεις ολικής μηνισκεκτομής.
Η συρραφή του μηνίσκου επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν σε έναν ενεργό τρόπο ζωής με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας. Πρόκειται για μια επέμβαση αρκετά ασφαλή. Παρόλα αυτά, η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του Ορθοπαιδικού Χειρουργού. Η διαδικασία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και μεγάλη εξοικείωση με την αρθροσκοπική χειρουργική .
Εν κατακλείδι, η συρραφή μηνίσκου αποτελεί μια ζωτικής σημασίας επέμβαση για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του γόνατος μετά από τραυματισμούς. Με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική και ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν σε πλήρη δραστηριότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συρραφή μηνίσκου, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό & Αθλητίατρο κ. Κόλλια Γεώργιο.
Ποιες κινήσεις στο γόνατο μπορεί να είναι υπεύθυνες για τη ρήξη μηνίσκου;
Στροφικές κινήσεις και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων είναι συχνές αιτίες ρήξης μηνίσκου.
Είναι απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία;
Ναι, η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των ρήξεων μηνίσκου και τον προγραμματισμό της κατάλληλης θεραπείας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την κλινική διάγνωση που προέρχεται από λεπτομερή εξέταση του γόνατος.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ρήξη μηνίσκου;
Μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί με συρραφή ή μερική μηνισκεκτομή, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της ρήξης.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης;
Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο ορθοπαιδικός χειρουργός χρησιμοποιεί μικροσκοπικά εργαλεία και κάμερα για να ελέγξει την ακεραιότητα των μηνίσκων και να αποκαταστήσει τις όποιες βλάβες διαπιστώσει.
Τι πρέπει να αναμένω μετά από τη συρραφή μηνίσκου;
Μετά από συρραφή, η αποκατάσταση περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση της κίνησης και της φόρτισης του σκέλους, με πλήρη επαναφορά σε περίπου 3 μήνες.