Η Ρήξη Στροφικού Πετάλου του Ώμου, αποτελεί μία συχνή αιτία πόνου και λειτουργικής ανεπάρκειας της άρθρωσης στους ενήλικες. Τις περισσότερες φορές, συμβαίνει λόγω τραυματισμού του τένοντα ή φθοράς του με την πάροδο του χρόνου.
Τι είναι το Στροφικό Πέταλο του Ώμου;
Το Στροφικό Πέταλο του Ώμου, είναι ένα από τα πλέον σημαντικά μέρη της άρθρωσης. Αποτελείται από τέσσερις τένοντες: τον υποπλάτιο, τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο και τον ελάσσονα στρογγύλο. Οι τένοντες αυτοί ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο βραχιόνιο οστό, καλύπτοντας την κεφαλή του, σχηματίζοντας μια ανατομική δομή που μοιάζει με πέταλο. Ρόλος τους είναι να συσπώνται με συγχρονισμένο τρόπο, προκειμένου να σταθεροποιούν την άρθρωση του ώμου και να επιτελούν την ανύψωση και τις στροφές του βραχιονίου.
Τι είναι η Ρήξη Στροφικού Πετάλου του Ώμου;
Η Ρήξη Στροφικού Πετάλου του Ώμου, είναι η διακοπή της συνέχειας κάποιου (ή κάποιων) από τους τένοντες του Ώμου. Όταν συμβαίνει μία Ρήξη, οι τένοντες ουσιαστικά απομακρύνονται-αποσπώνται από την κεφαλή του βραχιονίου οστού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Ρήξη συμβαίνει στον τένοντα του υπερακανθίου, όμως η βλάβη μπορεί να επεκταθεί και στους υπόλοιπους τένοντες.
Ποιες κατηγορίες Ρήξης Στροφικού Πετάλου του Ώμου υπάρχουν;
Οι Ρήξεις Στροφικού Πετάλου του Ώμου, ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:
- Μερικού πάχους: σε αυτόν τον τύπο Ρήξης, η βλάβη παρουσιάζεται στην άνω ή στην κάτω επιφάνεια του τένοντα.
- Ολικού πάχους: πρόκειται για την πλήρη Ρήξη του τένοντα.
Ποια είναι τα αίτια της Ρήξης Στροφικού Πετάλου του Ώμου;
Υπάρχουν αρκετά αίτια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε Ρήξη Στροφικού Πετάλου του Ώμου. Τα πιο συνήθη είναι:
- Ο οξύς τραυματισμός του τένοντα λόγω έντονης σύσπασής του
- Η συσσώρευση επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών λόγω χρόνιας καταπόνησης
- Η πτώση από ύψος
- Η απότομη άρση βάρους
- Η χρόνια τενοντίτιδα ή φλεγμονή του στροφικού πετάλου
- Οι αθλητικές κακώσεις/τραυματισμοί
- Η ανατομία του ώμου (κυρτό ακρώμιο) που προδιαθέτει σε σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
- Η βίαιη κίνηση του άνω άκρου υπό αντίσταση
- Σε μεγαλύτερες ηλικίες η Ρήξη μπορεί να προκληθεί πιο εύκολα, λόγω της συνυπάρχουσας εκφύλισης (φθοράς) των τενόντων
Ποια είναι τα συμπτώματα της Ρήξης Στροφικού Πετάλου του Ώμου;
Η Ρήξη Στροφικού Πετάλου του Ώμου συνοδεύεται από συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν κατά περίπτωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης (μέγεθος ρήξης) . Κάποια από τα συχνότερα συμπτώματα, είναι:
- Ο πόνος που επιδεινώνεται με την ανύψωση του βραχίονα
- Αδυναμία ανύψωσης του βραχίονα
- Αδυναμία έξω ή έσω στροφής του βραχίονα
- Ο νυχτερινός πόνος
- Η μυϊκή ατροφία του ώμου
- Ο περιορισμός του εύρους κινήσεων του ώμου
- Δυσκολία χρήσης του άνω άκρου σε βασικές καθημερινές λειτουργίες (διατροφή, προσωπική υγιεινή)
Πως γίνεται η διάγνωση της Ρήξης Στροφικού Πετάλου του Ώμου;
Η διάγνωση της Ρήξης Στροφικού Πετάλου του Ώμου, γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Επίσης, συμπληρωματικές πληροφορίες για τη Ρήξη, μπορεί να δώσει ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία. Μέσω αυτών, ο Ορθοπαιδικός, θα έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για τη Ρήξη του στροφικού πετάλου και θα μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή για τις θεραπευτικές επιλογές.
Ποια είναι η θεραπεία της Ρήξης Στροφικού Πετάλου του Ώμου;
Η θεραπεία της Ρήξης Στροφικού Πετάλου του Ώμου, μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Συντηρητική θεραπεία
Σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, η συντηρητική θεραπεία προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργικότητα του Ώμου. Η συντηρητική αντιμετώπιση εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς άνω των 70 ετών, με μερικού πάχους ρήξη, σε έδαφος χρόνιας εκφύλισης.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση του ασθενούς
- Παγοθεραπεία
- Τροποποίηση των δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο
- Φαρμακευτική αγωγή
- Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- Εγχύσεις βιολογικών παραγόντων που ευνοούν τη μερική επούλωση των ιστών
Χειρουργική θεραπεία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία δεν προσφέρει ανακούφιση στον ασθενή και τα συμπτώματα της Ρήξης παραμένουν. Τη λύση εδώ έρχεται να δώσει η χειρουργική θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται αρθροσκοπικά (αρθροσκόπηση ώμου). Πρόκειται για χειρουργείο μικρής επεμβατικότητας, το οποίο γίνεται προκειμένου να διορθώσει την ανατομία της περιοχής, με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Μέσω της χειρουργικής θεραπείας, πραγματοποιείται συρραφή του τένοντα που έχει υποστεί Ρήξη, με σκοπό την επανακαθήλωσή του στην κεφαλή του βραχιονίου.
Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται συνήθως σε ασθενείς κάτω των 70 ετών, με μερική ή πλήρη ρήξη και περιορισμό της λειτουργικότητας του άνω άκρου (πόνο, αδυναμία ανύψωσης ή στροφής, ανάπτυξη αρθρίτιδας).
Σε νέους ασθενείς μέχρι 40 ετών, οι οξείες τραυματικές ρήξεις έχουν ένδειξη για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Όσο το δυνατόν έγκαιρα αντιμετωπίζεται η ρήξη, τόσο καλύτερα είναι τα λειτουργικά αποτελέσματα της συρραφής.
Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον ώμο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Γεώργιο Κόλλια. Ο ιατρός, χάρη στην εμπειρία του, θα εντοπίσει την αιτία του προβλήματός σας και θα προχωρήσει στην εξατομικευμένη θεραπεία του.